5 belangrijke toegankelijkheids aanpassingen

Het volledig toegankelijk maken van een website is een continu proces. Wees niet ontmoedigd! Begin met kleine aanpassingen die u onafhankelijk van een websitemaker kunt uitvoeren. We geven u graag 5 tips!

Johanna Martin
1. Voeg alternatieve tekst toe aan afbeeldingen

Wanneer u een afbeelding op een webpagina toevoegt, vraagt de CMS (meestal) om een alternatieve tekst. Deze alt-tekst wordt gebruikt door schermlezers die de inhoud lezen. Het is erg belangrijk dat hier een goede, beschrijvende verklaring van het beeld wordt gegeven. Op deze manier zorgt u ervoor dat visueel gehandicapten het beeld begrijpen.

2. Voeg tekstheaders toe

Tekstkoppen bevorderen de leesbaarheid van tekst en worden ook herkend door hulpapparatuur. Het maakt het scannen van documenten een stuk eenvoudiger, ook voor mensen met een visuele beperking.

3. Gebruik begrijpelijke taal

Houd altijd de interesse van de bezoeker in gedachten bij het invullen van een tekstpagina. Waar zoekt een bezoeker naar op deze pagina? Zorg ervoor dat het kernbericht meteen duidelijk is. Gebruik daarnaast korte en begrijpelijke zinnen. Op deze manier voorkom je dat een deel van je bezoekers de kern van het bericht verkeerd begrijpt of verkeerd interpreteert.

4. Geef een overzicht

Een overzichtelijke pagina zorgt voor minder ruis. Dit is niet alleen belangrijk op visueel niveau, maar ook op tekstueel niveau. Overzicht voor alle doelgroepen kan worden bereikt door aandacht te schenken aan:

Tekstuitlijning

Zorg ervoor dat de tekst niet de volledige breedte van het scherm beslaat, maar verminder de ruimte waarin de tekst zich bevindt. Snel van links naar rechts kunnen lezen bevordert de leesbaarheid van het document.

Rustige afbeeldingen

Vermijd tekst in afbeeldingen. Is dit noodzakelijk? Zorg er vervolgens voor dat de tekst onder de afbeelding wordt weergegeven, zodat ook mensen met een visuele beperking de boodschap begrijpen.

Duidelijke links

Link niet naar een andere pagina met de tekst: "Klik hier", maar geef de link een naam. Bijvoorbeeld: meld u nu aan voor de nieuwsbrief, in plaats van "Wilt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier. Dit geeft duidelijkheid over waar de link naar toe leidt.

Afwisseling tussen afbeeldingen en tekst

Voor slechtzienden is tekst essentieel, maar dove of laaggeletterde mensen houden niet van een alleen-tekstpagina. Heeft u een informatieve pagina over de parkeergelegenheid? Beschrijf dit vervolgens en voeg een foto toe van de parkeergelegenheid.

5. Toegankelijke videos

Video's worden steeds vaker gebruikt, maar zijn niet gebruiksvriendelijk voor mensen met een handicap. Er zijn echter manieren om een video te gebruiken en aan de behoeften van de verschillende doelgroepen te voldoen. Bijschrift is hiervan een voorbeeld. Dit betekent dat de ondertitels, naast de gesproken taal, ook de achtergrondgeluiden enz. vertalen. Dit vereist echter technische expertise en moet voldoen aan vele richtlijnen.

Het plaatsen van een transcript van de video is een meer toegankelijke manier om de video toegankelijk te maken. Dit betekent dat je beschrijft wat je kunt zien in de video onder de video.


De bovenstaande aanpassingen bevorderen niet alleen de gebruikerservaring, maar ook de vindbaarheid. Je kunt Google zien als een blinde gebruiker. Begrijpt Google uw site correct? Dan is er waarschijnlijk iemand met een visuele beperking! Een toegankelijke website toont niet alleen sociale betrokkenheid, maar is ook gemakkelijker te vinden. Deze factoren samen zorgen ervoor dat het verbeteren van de online bereikbaarheid resulteert in een win-winsituatie.

Let's go!

Wilt u meer weten over toegankelijkheid? Stuur ons een e-mail en boek een gratis audit sessie waarin we uw huidige website bekijken of u helpen bij het opzetten van een (nieuwe) toegankelijke website. Laten we een plan maken, bakkie doen en werken aan het verbeteren van de bereikbaarheid van uw bedrijf! Wilt u eerst meer weten over onze andere diensten? Bel dan vandaag nog en maak kennis met ons team, onze doelstellingen en oplossingen.

Johanna Martin