Een snelle website is belangrijk

Het overkomt iedereen: je bent op pad om informatie te zoeken met je smartphone. Uit de zoekresultaten van Google hebt u een keuze gemaakt en u klikt door naar de website. Daarna begint het... wachten... wachten op... en een tijdje wachten... en dan: u klikt weg, het duur te lang, en uw keuze valt op een andere website.

Hunter Martin

Het geduld van mensen (websitebezoekers) is vaak zeer beperkt, vooral smartphone gebruikers. Snelheid is buitengewoon belangrijk. Verschillende onderzoeken laten vaak zien dat elke seconde winst in snelheid kan leiden tot extra bezoeken en dus leads, klanten en verkoop.

Als u uw klanten goed wilt bedienen, is een snel reagerende website onmisbaar. Vergelijk het met het opnemen van je telefoon. Je neemt dat ook zo snel mogelijk op en laat jezelf niet 20 seconden lang onnodig wachten, voordat je de telefoon opneemt. Gebruikerservaringen beginnen bij de klik uit de zoekresultaten.

Waarom is snelheid zo belangrijk?

De meeste websites ontvangen nu meer bezoekers via smartphones dan vanaf desktops. Waar u misschien niet veel "langzamere" websites opmerkt met een goede internet- of glasvezelverbinding, merkt u deze met een mobiele telefoon des te meer.

Helaas is het bij lange na niet het hele land uitgerust met goede 4G-verbindingen. Om nog maar te zwijgen over goede wifi of hotspots. Daarom is het vooral belangrijk voor mobiele apparaten om uw site zo snel mogelijk te kunnen laden.

Voordelen met een snelle mobiele website:

 • Betere gebruikerservaring
 • Minder exits/lagere bouncerates
 • Meer klanten en verkopen
 • Stijging van posities in Google-resultaten
Waar begin je?

Google Analytics is het gemakkelijkste startpunt. In de sectie: Gedrag kunt u een speciaal rapport vinden voor de snelheid van uw website.

Bekijk een relevante periode, die minimaal 30 dagen of langer is - bij kortere periodes is het effect te klein - en kijk vooral naar het aantal seconden.

Wat is snel?

Er is veel te zeggen over snelheid.

De vuistregel is vaak het volgende:

 • 1 tot 2 seconden is erg snel
 • 2 to 4 seconden is snel
 • 4 tot 6 seconden kan acceptabel zijn
 • 7 seconden of langer is traag

Idealiter is het doel om een laadtijd van 1 seconde voor de startpagina te hebben, maar, dit zal in veel gevallen niet realistisch zijn. Onthoud dat 1 tot 2 seconden echt olympisch snel is en dat 2 tot 4 seconden vaak snel genoeg is.

Welke factoren zijn belangrijk?

Als je het hebt over de snelheid van websites, zijn er veel factoren die hierop van invloed zijn.

 • 1. Hosting
 • 2. Content
 • 3. Technologie
1. Hosting

Vooral de eerste factor is meestal eenvoudig te verbeteren. Het upgraden van uw hostingpakket kan een groot verschil maken. Bovendien is het effect eenvoudig te meten.

Bespreek met uw hostingpartij of u voor een maand als een testperiode op een sneller hostingpakket kunt draaien. Controleer vervolgens opnieuw in Google Analytics of het een verschil heeft gemaakt. Voor kleinere klanten gebruiken we vaak een Vultr- of DigitalOcean-installatie, terwijl we voor serieuze toepassingen klanten helpen migreren naar het Azure-platform van Microsoft, dat aanzienlijk betere prestaties heeft - maar uiteraard een hogere prijs met zich meebrengt.

2. Content

Binnen de inhoud van de website gaat het vaak mis met de foto's. Deze worden onmiddellijk geüpload naar het contentmanagementsysteem, vaak in de beste resolutie.

Het kan een snelle oplossing zijn om alle foto's op de website bij te houden en te verkleinen. Deze zogenaamde compressieverbetering kan een groot verschil maken. Op sites die op WordPress draaien, zijn hier ook speciale plugins voor te vinden.

3. Technologie

Met dit onderdeel kan het een stuk moeilijker worden. Dit is grotendeels afhankelijk van het systeem waarop de website is gebouwd. De manier waarop de site is gestructureerd en de kennis en ervaring van de webbouwer.

Vraag je webbouwer om mee te denken om de website sneller te maken. Vanuit technisch oogpunt kunnen ze u het beste adviseren over mogelijke snelheidsvoordelen.

Hulp nodig bij uw (mobiele) website?

Websites kunnen een zeer efficiënte tool zijn om uw doelgroep te bereiken. Daarom is het belangrijk om dit goed te beheren en up-to-date te houden. We hebben veel ervaring met het ontwerpen, opzetten en optimaliseren van (mobiele) websites. Laat ons weten welke uitdaging je hebt.

We schrijven regelmatig nieuwe blogs over online marketing. Bekijk onze website voor alle blogs of volg ons opLinkedIn.

Heeft u hulp nodig bij het sneller maken van uw website of komt u er zelf niet uit? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen graag! Bel ons via 0181 729 191 of stuur een email naar info@scopeweb.nl.

Hunter Martin